În intervalul 2006-2008, numărul angajaţilor din aparatul bugetar a crescut cu 250.000 de persoane, număr care trebuie redus progresiv, în următorii ani, au declarat reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, care au prezentat concluziile misiunii de evaluare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
"În cei trei ani, 2006-2008, numărul angajaţilor a crescut cu 250.000 de salariaţi. Pe termen mediu, tendinţa trebuie inversată", adeclarat şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, care a adăugat că reducerea numărului de angajaţi din sistemul public se va face treptat, în câţiva ani, fără să se treacă la concedieri masive. În opinia sa, decizia Guvernului de a reduce fondul de salarii din aparatul de stat cu 25%, în locul concedierilor masive, este o "abordare echitabilă".
Rata şomajului va continua să crească uşor, a mai spus Franks. Însă, aceasta nu va crea probleme, deoarece acest indice se plasează sub media Uniunii Europene.
Creşterea economică, dependentă de pieţele internaţionale
FMI ar putea debloca următoarea tranşă din împrumutul acordat României, dacă Guvernul va aplica planul de reducere a cheltuielilor bugetare până în luna iunie, când conducerea Fondului va lua în discuţie raportul misiunii de evaluare. Jeffrey Franks a declarat că suma pe care o va primi România va fi de aproape 900 de milioane de euro.
Reformele structurale convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană ar trebui să ducă la economii fiscale permanente şi să permită României să atingă ţinta de deficit de 6,8% în 2010 şi de 4,4% în 2011, a mai precizat şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti. Iniţial, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la 5,8%.
"Sunt vremuri dificile pentru Romania. Este importană menţinerea politicilor economice pe calea cea bună. Pachetul de măsuri propus