ING Bank: Dacă Guvernul ar fi decis creşterea cotei unice şi a TVA, atunci România "ar fi suferit încă 2-3 ani"
Raiffeisen: Protestele sociale ar afecta percepţia investitorilor faţă de ţara noastră
BCR: În momentul de faţă depindem de investiţii străine directe, iar atractivitatea României trebuie menţinută
Decizia de reducere a cheltuielilor este una corectă, pentru că pune baze sănătoase creşterii economice începând din 2011, iar sindicatele trebuie să înţeleagă că mişcările sociale ar afecta percepţia investitorilor, ceea ce ar agrava situaţia inclusiv prin efecte asupra cursului, consideră analiştii economici.
Economiştii şefi de la BCR, ING Bank România şi Raiffeisen Bank România consideră că decizia anunţată de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea cheltuielilor bugetare este corectă, întrucât pune baze sănătoase pentru revenirea pe creştere a economiei româneşti, începând chiar de anul viitor.
Aceeaşi opinie a fost prezentată vineri şi de reprezentanţii patronatelor, care susţin măsurile privind reducerea pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, considerând că decizia este corectă, deşi dureroasă. "Oricât de dureroase ar fi măsurile din punct de vedere social, ele sunt corecte din punct de vedere economic. Sectorul public nu poate scăpa de ajustări. Dacă noi începem acum proteste sociale, acestea vor afecta percepţia investitorilor faţă de România. Este bine să înţelegem situaţia, pentru că dacă protestăm, agravăm situaţia", a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.
Dumitru: Impactul negativ va fi pe termen scurt
Dumitru a explicat că România a ales "răul cel mai mic", în condiţiile în care creşterea TVA şi a cotei unice ar fi avut un impact mai puternic din punct de vedere economic şi social deoarece ar fi afectat pe toată lumea. "Ambele variante pe car