Trecerea de la un anotimp la altul influenţează metabolismul şi aproape toate funcţiile organismului. Pentru menţinerea stării de sănătate, specialiştii ne recomandă să ne alcătuim regimul alimentar ţinând cont de perioada din zi şi de luna în care ne aflăm.
Aşa cum unele persoane au bioritm diurn, adică sunt mai active dimineaţa, iar altele au bioritm nocturn, având randament maxim seara, şi alimentele pot fi clasificate în diurne şi nocturne.
„Este cunoscut cazul oului care, dimineaţa, are virtuţi nutriţionale deosebite, la prânz devine aliment obişnuit, iar seara este indigest. La fel portocalele, roşiile, morcovii, mazărea, fasolea, carnea şi căpşunile", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
În schimb, andivele, conopida, varza, ţelina, ridichile, cartofii, peştele, merele, perele, bananele, nucile şi migdalele sunt considerate alimente nocturne.
Primăvara, corpul are nevoie de detoxifiere
Specialiştii ne atrag atenţia că, dacă iarna funcţiile organismului sunt încetinite, odată cu venirea primăverii, procesele de detoxifiere sunt accelerate.
De aceea, în această perioadă este indicat să includem în alimentaţie verdeţurile de sezon (urzici, untişor, salată, ridichi, ceapă verde, morcov, mazăre nouă) şi să limităm consumul de carne. Totuşi, pentru a asigura organismului necesarul de proteine de origine animală, este indicat să consumăm peşte (păstrăv, ton).
Surse de vitamine şi de minerale esenţiale
Fructele şi legumele sunt principala sursă alimentară de vitamina C, dar conţin şi vitamine din grupul B (leguminoase, seminţe), vitamina E (seminţe, mazăre), acid folic şi vitamina K (legumele verzi).
„Vegetalele sunt şi o sursă importantă de minerale, în special din categoria celor