Guvernul Boc a imprumutat in intervalul mai 2009 - mai 2010 peste 33,3 miliarde de euro si a cheltuit pe investitii o suma de trei ori mai mica, de numai 9,4 mld.euro. Pe ce s-au dus banii imprumutati de la FMI, CE, Banca Mondiala si de la bancile locale? Analistii spun ca pe salarii, pensii si cheltuieli cu dedicatie.
In luna mai 2009, Romania incasa prima transa, de 4,9 miliarde de euro, din imprumutul de la FMI de 12,95 mld.euro. Guvernul anunta atunci ca banii vor merge la Banca Nationala si vor fi pastrati ca o ''centura de siguranta'' in vremuri de criza. La un an distanta, centura de siguranta s-a devenit de fapt o adevarata centura de salvare. Mai mult chiar, statul a mai avut nevoie de inca una, dovada ca pe langa banii de la FMI, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, a mai imprumutat inca 21 de miliarde de euro de la bancile romanesti.
Potrivit datelor oficiale, din luna mai 2009 si pana in prezent, in Romania au intrat 12,5 miliarde de euro din imprumuturile externe, din care 9,16 miliarde de euro de la FMI. Prima transa a ajuns in rezerva BNR. A fost prima si ultima. Restul transelor au fost impartite intre conturile Finantelor si Banca Nationala. Ministerul Finantelor a mai incasat, tot in acest interval, inca 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Pe fondul scaderii puternice a incasarilor din taxe si impozite si cresterii cheltuielilor, statul a mai imprumutat anul trecut de la bancile locale 64,7 miliarde de lei (aprox. 15,4 mld.euro). La aceasta suma s-au adaugat, in acest an, cel putin pana in prezent, alti 18,6 miliarde de lei, adica aproximativ 4,4 miliarde de euro. In plus, Finantele au lansat si o emisiune de eurobonduri de 1 miliard de euro.
Totalul? 33,3 miliarde de euro in 12 luni. Pe ce s-au dus banii? Potrivit datelor Ministerul Finantelor, statul a cheltuit anul