Guvernul are la dispoziţie şi alte mecanisme de ajustare, dacă reducerea pensiilor şi a salariilor nu se va putea aplica Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor da timp autorităţilor române să găsească soluţii legale pentru tăierea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, deşi nu au impus această măsură. "Noi nu am impus această măsură, existau şi alte alternative. Dintre toate, aceasta a fost aleasă şi impusă de Guvern. Cu toate acestea, are sprijinul nostru, ea va pregăti terenul pentru introducerea unor reforme structurale, pe care le-am convenit cu Guvernul", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI. El a mai adăugat că România nu-şi permite să amâne măsurile dure pentru că fără acestea deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB. Însă măsurile luate vor coborî acest deficit la 6,8%.
Totuşi, şeful delegaţiei FMI a spus răspicat că următoarea tranşă va depinde de implementarea pachetului de măsuri de către autorităţile române. El a precizat că orice întârziere în implementarea măsurilor va conduce la o amânare similară şi a aprobării de Board a scrisorii suplimentare la acordul cu România. "Dacă întârzierea va fi mai mare de două luni, atunci România va primi din nou două tranşe cumulate, respectiv a cincea şi a şasea. Banii nu vor ajunge în România până când pensiile şi salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. Dacă măsurile nu vor putea fi aplicate, atunci se va apela la alte măsuri", a declarat Franks.
România va trebui să realizeze un deficit bugetar de numai 4,4% din PIB anul viitor, a anunţat Franks. Şeful misiunii FMI consideră că acest deficit este perfect realizabil pentru că Guvernul s-a angajat să facă o serie de reforme structurale, printre care modificarea Legii finanţelor publice locale şi aprobarea legii salarizării unice. "Aceste măsuri ar trebui să ducă la coborârea ţintei de deficit bugetar