Numai unu din trei studenti sau absolventi de facultate care se angajeaza pe o pozitie de entry-level intr-o companie din domeniul IT stie sa lucreze cu un sistem de operare pentru ca a invatat acest lucru la scoala, arata o cercetare recenta realizata de Junior Achievement (JA) Romania, organizatie nonprofit in domeniul educatiei economice si antreprenoriale.
Motivul? Cursurile predate in universitati sunt invechite si de aceea absolventii fara experienta se angajeaza din ce in ce mai greu.
"Curricula studentilor trebuie sa fie corelata cu cerintele mediului privat. Nu mai exista notiunea de «angajat», ci de «angajabil», iar gradul de angajabilitate a absolventilor a devenit componenta cea mai importanta la recrutare. Tinerii trebuie sa fie flexibili, capabili sa se reorienteze profesional, pentru ca cine ramane fixat pe un anumit domeniu va avea mai putine sanse de angajare", a spus Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume.
Mihai Tudor este si presedintele consiliului director din cadrul JA Romania.
In prezent, din cei aproximativ 760.000 de someri, peste 100.000 au varste pana in 25 de ani, potrivit informatiilor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In opinia lui Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economice, una din cele mai prestigioase institutii de invatamant de pe piata locala, care scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000 de studenti, "radacinile" problemei privind neconcordantele dintre ceea ce solicita angajatorii si ceea ce invata tinerii la scoala sunt permanent discutate si "niciodata transate".
Companiile recruteaza 1.000 de studenti sau absolventi in 2010
Desi inceputul anului nu a venit cu vesti prea optimiste pentru piata muncii, unele firme de pe piata locala au anuntat ca vor sa recrutez