Prezentrecent la a doua conferinţă de coaching, organizată de International Coach Federation (ICF) România, americanul Alan Seale a vorbit despre cum s-a decis să devină coach în momentul în care avea o carieră împlinită ca profesor de muzică. Şi nu orice fel de coach, ci unul care crede că oamenii ar trebui nu numai să-şi asculte inima, ci să îi şi urmeze sfaturile. Potrivit autorului cărţii „Intuitive living", intuiţia este un alt atu important al oricărei persoane, dacă ştie să o înţeleagă.
Aţi fost cântăreţ şi profesor de muzică. Cum aţi împăcat această meserie cu cea de coach (consilier - n.r.)?
Meseria de profesor de muzică şi cea de coach sunt două lucruri separate. Am fost cântăreţ şi profesor de muzică vocală în tinereţe şi, în preajma anului 2000, am făcut o schimbare profundă şi am devenit coach. Acum nu mă mai ocup de partea de cântat deci. Cu toate acestea, lucrul cu cântăreţii, deşi nu am atins cu ei problema „soul mission" (misiunea sufletului, teorie pe care o predică Alan Seale - n.r.), a însemnat să îi determin să îşi dea seama care este mesajul pe care trebuie să îl transmită ei prin muzică. Iar acest proces îi duce pe ei inevitabil la momentul la care trebuie să recunoască faptul că inima lor este cea care cântă. Mereu am spus că treaba corpului este să scoată sunete, iar cea a sufletului - să creeze muzica. Nu le confundaţi!
De ce aţi renunţat la muzică, la o carieră în acest domeniu?
Când am absolvit facultatea mi-am fixat un scop: acela de a învăţa cântăreţi care să ajungă să performeze pe cele mai mari scene ale lumii. Astfel, la 40 de ani deja făceam asta. Aveam „ucenici" cântăreţi care erau pe scenele Metropolitan Opera din New York, pe Broadway, dar şi pe marile scene din Europa.
Deci v-aţi atins obiectivul propus.
Da, dar în acelaşi timp mă gândeam că sunt bun la ceea ce fac şi nu