Oamenii de afaceri spun că trebuie stopate cheltuielile nejustificate în perioadă de criză, precum cele pentru maşini, deplasări externe, grădinărit sau noi sedii. Sursa: Agerpres
Măsurile dure ce vor fi luate de guvern, care vizează tăierea pensiilor, a salariilor sau a ajutoarelor sociale trebuie completate cu altele pentru reducerea cheltuielilor şi salvarea economiei. Ce-ar mai fi absolut necesar: reducerea drastică a achiziţiilor publice şi urgentarea legii parteneriatului public-privat, susţin la unison reprezentanţii mediului de afaceri.
Dacă guvernul va lua până la 20 iunie măsurile la care s-a angajat deja, boardul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România. În caz contrar, această dată va fi amânată cu câteva săptămâni. Faptul că aceste măsuri sunt necesare o arată noile cifre.
Ultimul scenariu după care lucrează guvernanţii şi reprezentanţii Fondului prevede că, în acest an, vom avea o creştere economică zero, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%. Pe de altă parte, FMI a fost de acord cu majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Fără achiziţii publice
„Noi vom propune şi reducerea cu 25% a cheltuielilor materiale şi administrativ-gospodăreşti. Consiliile locale, de pil dă, ar trebui să renunţe la achiziţia de maşini străine. Ar fi un semnal bun că doresc reducerea cheltuielilor şi, în plus, nu e nicio ruşine ca un demnitar să circule cu o maşină fabricată în România, pentru care muncesc zeci de mii de români”, spune Dan Matei Agathon, reprezentant al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).
O altă măsură care, în opinia ACPR, ar trebui adoptată este ca parlamentarii să renunţe la achiziţii de zeci de mii de euro pentru grădinărit