Ochelarii de soare cumpăraţi de la tarabe vă fac mai mult rau decât bine. Oftalmologii Spitalului Judeţean Argeş recomandă cumpărarea ochelarilor de soare doar de la magazinele de optică medicală.
În zona centrală a Piteştiului, găseşti, la tot pasul ochelari de soare. Cmercianţii te asigură că sunt de calitate şi te invită să probezi o pereche. N-au nicio etichetă, arată aproape la fel ca cei din reviste dar , de fapt, în cele mai multe cazuri, lentilele sunt doar un plastic sau cel mult o sticlă colorată. De protecţie solară nici nu poate fi vorba. Şi au şi succes. Comercianţii spun că afacerea le merge bine.
”Acum, vara, se vând ca pâinea caldă. Lumea vine să ia de la noi că sunt mai ieftini decât la magazin. Sunt de calitate, din Uniunea Europeană1”, ne sigură Mariana, vânzătoare la unul din standurile din centru. N-are expuse decât vreo 50 de perechi de ochelari. Fiecare are lipit un abţipild cu însemele CE. Suficient pentru majoritatea celor care aleg o pereche de ochelari doar pe pe criteriul estetic.
“La tarabe sunt mai accesibili ca preţ. Recunosc, mă interesează mai mult modelul decât calitatea. Bineînţeles , mă uit în primul rând să nu pară kitsch dar, în generasta am căutat o pereche cu lentilele mov, ca să-i asortez la o jachetă nouă.”, spune Alina Cojocaru, studentă
Decât proşti, mai bine fără
Expunerea neprotejată la soare sau falsa protecţie pe care o oferă o pereche de ochelari aşa - zişi de soare, pot duce cu timpul , la opacifierea cristalinulu , radiaţiile UVA şi UVB favorizând apariţia cataractei.
“Nu recomand în niciun caz ochelarii de soare cumpăraţi de la colţ de stradă pentru că nu asigură protecţie solară Radiaţiile solare produc la nivelul fundului de ochi, leziuni ireversibile. Singurele locuri de unde avem garanţia că primim ceea ce avem nevoie sunt magazinele de optică medicală cate re au