O modificare din Codul de procedură fiscală, care le permite inspectorilor să reconstituie obligaţiile fiscale, va duce la noi abuzuri şi la sume mai mari de plată pentru firme. Oprevedere care le acordă inspectorilor fiscali posibilitatea de a stabili obligaţiile prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor unei firme a fost introdusă în Codul de procedură fiscală, la cea mai recentă modificare. Metodele indirecte pot fi folosite în cazul în care inspec
O modificare din Codul de procedură fiscală, care le permite inspectorilor să reconstituie obligaţiile fiscale, va duce la noi abuzuri şi la sume mai mari de plată pentru firme.
Oprevedere care le acordă inspectorilor fiscali posibilitatea de a stabili obligaţiile prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor unei firme a fost introdusă în Codul de procedură fiscală, la cea mai recentă modificare. Metodele indirecte pot fi folosite în cazul în care inspectorii constată că evidenţele nu reflectă situaţia fiscală de fapt. Astfel, inspectorii pot reconstitui baza de impozitare, cea la care se calculează impozitele, pornind de la un element al acesteia, cum ar fi o factură de utilităţi sau conturile bancare. „În măsura în care aplicarea acestei prevederi va fi făcută cu responsabilitate, reprezintă un pas înainte: inspectorii fiscali nu mai pierd vremea încercând să descifreze detaliile tranzacţiei dintr-un munte de hârtii mâzgălite, aruncate într-o arhivă prăfuită, aplicându-i (în baza raţionamentului său profesional) contribuabilului indisciplinat un impozit echitabil“, spune Gabriel Sincu, partner Mazars.
Mai mult pentru buget
Numai că, aşa cum se întâmplă de regulă la transpunerea în practică a unei reglementări bune în teorie, riscurile pentru firme de a fi taxate suplimentar sunt inevitabile.
„Problema cea mare o vom avea însă la pu