Cunoscutul violonist american este pentru a treia oară în România, de această dată cu un recital de cameră, susținut împreună cu pianistul Sam Haywood. Ateneul Român găzduieşte azi, la ora 20.00, concertul lui Joshua Bell, în cadrul proiectului „Cruciada culturii“, care îşi propune să combată divertismentul facil.
Muzicianul care şi-a câştigat celebritatea la 14 ani, concertând sub bagheta dirijorului Ricardo Muti, va susţine un recital de sonate împreună cu pianistul Sam Haywood.
Programul cuprinde Sonata KV 454 de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata op. 30 nr. 2 de Ludwig van Beethoven, Sonata în Sol Major de Maurice Ravel, Meditaţie op. 42 de Piotr Ilici Ceaikovski, Introducere şi Tarantella de Pablo de Sarasate.
„Între dulceaţă şi putere"
Joshua Bell va cânta la celebra vioară Stradivarius „Gibson ex Huberman", cu o vechime de 300 de ani. „M-am îndrăgostit de această vioară acum nouă ani", povesteşte muzicianul într-un interviu acordat suplimentului „Adevărul literar şi artistic".
„Pentru mine, Stradivarius e vioara prin excelenţă. Profesorul meu avea tot o Stradivarius şi am cântat la ea când aveam 12 ani. Sunetul unei viori Stradivarius e de-a dreptul magic. De vioara mea m‑am îndrăgostit pentru că are o un excelent echilibru între dulceaţă şi putere. Sunt zile în care avem o foarte bună comunicare, îmi răspunde şi simt că amândoi suntem uniţi, suntem un singur lucru. Alteori, simt că parcă ne-am lupta unul cu celălalt", mărturiseşte artisul.
Joshua Bell a nu este doar unul dintre cei mai buni violonişti din lume. Personalitatea sa deschisă spre alte genuri şi colaborarea cu artişti din zona jazz, pop, latino l-au transformat într-un „superstar".
Spirit deschis
Participarea la realizarea coloanei sonore a filmului „The Red Violin", compusă de John Corigliano şi recompensată cu Osca