In cazul in care ai ramas fara loc de munca si beneficiezi de indemnizatie de somaj, nu inseamna ca nu vei mai avea activitate. Statul te obliga in schimbul remuneratiei lunare primita in cele cateva luni de somaj sa faci o serie de sacrificii. Iata ce obligatii ai daca esti somer!
- Sa demonstrezi ca iti doresti sa-ti gasesti un loc de munca potrivit studiilor tale;
- Sa te prezinti lunar la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde esti inregistrat. Aici vei primi consultanta, vei avea posibilitatea sa studiezi oferta de joburi vacante si vei putea alege pe aceea care se potriveste pregatirii si experientei tale profesionale;
- Sa participi la serviciile si cursurile de formare profesionala oferite de agentia locala pentru ocuparea fortei de munca;
- Sa le comunici reprezentantilor agentiei in evidenta careia te afli daca intervine vreo schimbare in conditiile acordarii drepturilor.
Cand nu mai ai dreptul la ajutor de somaj?
Nu vei mai primi ajutorul de somaj in cazul in care ajungi la varsta de pensionare, pleci in strainatate pe o perioada mai lunga de trei luni, ai reusit sa-ti gasesti un loc de munca si realizezi venituri lunare din activitati autorizate mai mari decat indemnizatia de somaj. In ceea ce priveste perioada de acordare a ajutorului se stabileste diferentiat. Pentru o cotizare de cel putin un an primesti indemnizatie sase luni, pentru cinci ani vei fi remunerat noua luni, iar pentru o cotizare de peste zece ani vei primi indemnizatie timp de un an. In cazul in care ai ramas fara loc de munca si beneficiezi de indemnizatie de somaj, nu inseamna ca nu vei mai avea activitate. Statul te obliga in schimbul remuneratiei lunare primita in cele cateva luni de somaj sa faci o serie de sacrificii. Iata ce obligatii ai daca esti somer!
- Sa demonstrezi ca iti doresti sa-ti gasesti un loc de munca