Cei care murdăresc pereţii caselor şi a blocurilor, fără acordul proprietarilor, sau domeniul public riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Sursa: Arhiva EVZ
Motivul: consilierii generali ai Capitalei au votat pentru interzicerea inscripţiilor caligrafiate sau a imaginilor pictate de tip graffiti şi încadrarea lor la fapte care încalcă normele de convieţuire social, a ordinii şi liniştii publice, conform legii 61/1991.
Potrivit actului, în 30 de zile autorităţile locale din cele şase sectoare vor trebui să amenajeze locuri special pentru cei care vor să deseneze.
În expunerea de motive, a actului aprobat, se arată că în lipsa spaţiilor amenajate, desenatorii de graffiti şi-au "exercitat" pasiunea pe clădiri istorice, garduri, pasaje, staţii de metrou, cabine telefonice, aducând atingere "imaginii urbanistice şi valorii istorice a municipiului".
Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa, în urmă cu o lună, că municipalitatea va spăla zilnic cu o soluţie ecologică zidurile desenate cu graffiti pentru a-i descuraja pe cei care le produc. Oprescu a spus că ea va fi folosită în special în zona pasajelor pietonale şi rutiere, unde se întâlnesc des pereţi mâzgăliţi cu graffiti.
Mai mult, în zona poasajelor vor fi montate şi camere de supraveghere, care vor avea şi scopul de urmări traficul.