Fostul ataşat economic al României în Singapore, Silviu Ionescu, a fost arestat preventiv, după ce magistraţii români au constatat că diplomatul a încercat în mod flagrant să influenţeze o serie de martori.
Considerat principalul suspect al tragicului accident produs în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009 în Singapore, în urma căruia Tong Kok Wai (30 de ani) şi-a pierdut viaţa, iar alte două persoane - Muhammad Haris Bin Abu Talib şi Bong Hwee Haw - au fost grav rănite, Ionescu a negat vehement că s-ar fi aflat la volanul maşinii.
Mai mult, fostul diplomat susţine că autoturismul Audi A6 - aparţinând Ambasadei României din Singapore - a fost furat în acea noapte. Anchetatorii români arată însă că Silviu Ionescu a abandonat autoturismul după producerea a două accidente, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, în jurul orei 3.00, maşina fiind găsită închisă.
Recunoscut de taximetrist
De altfel, martorii din Singapore, printre care şi taximetristul Neo Honk Neng, l-au recunoscut pe Silviu Ionescu ca fiind cel care a condus autoturismul implicat în incidente. Neo Hong Neng a precizat că „în timp ce mă aflam la intersecţia străzii Woodlands cu bulevardul Sungei Kadut, am văzut un bărbat de rasă albă, de statură mare, care s-a urcat în taxiul condus de mine şi mi-a cerut să-l duc în strada Bukit Timah". Pe acest taximetrist, Ionescu l-a întrebat cum poate contacta Poliţia.
Ulterior, în timp ce se afla în taxi, Silviu Ionescu a sunat la Poliţie şi a reclamat - în limba engleză - că i s-a furat maşina din faţa Ambasadei. Fostul diplomat susţine însă că taximetristul a făcut o confuzie, argumentând că pentru cetăţenii chinezi „toţi europenii seamănă unul cu altul".
Mărturie împotriva fostului diplomat a dat şi cântăreaţa de operă coreeană Jeong Ae Ree, cea care l-a însoţit în noaptea accidentelor pe Silviu Ionescu. Ea a declarat că Ionescu a c