Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a estimat că în acest an economia românească va înregistra o creştere economică zero sau va fi chiar uşor negativă, afirmând totodată că anul viitor va creşte cu 3,6%.
Dacă anterior FMI estimase o creştere economică de 1,3% pentru acest an, reprezentanţii Fondului au revizuit acum cifrele la 0% sau chiar la un număr negativ, de -0,5%.
"Guvernul şi-a asumat angajamentul de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB în 2010, iar dacă nu ar lua măsurile anunţate, deficitul ar creşte la 9,1% din PIB în acest an şi ar deveni nesustenabil", a declarat Franks, în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul a precizat însă că se aşteaptă la reluarea creşterii economice, astfel că în 2011 economia românească ar putea să avanseze cu 3,6%. Această cifră este mai mică decât cea estimată în aprilie, când oficialii FMI prognozau, în cadrul raportului World Economic Outlook, un avans de 5,1% al economiei româneşti pentru 2011, cel mai mare din Uniunea Europeană.
"Legea finanţelor publice locale ar trebui modificată până la sfârşitul lunii septembrie pentru a îmbunătăţi performanţa la nivel local şi pentru a asigura o distribuire fiscală echitabilă la toate nivelurile guvernamentale", a spus Franks.
În ceea ce priveşte reducerea ţintei de deficit bugetar până la 4,4% din PIB anul viitor, lucru pentru care Guvernul şi-a luat angajamentul în faţa FMI, Franks afirmă că se va ajunge la ea doar în cazul în care legea salarizării unice va fi aprobată până în septembrie 2010, guvernul României va demara reforme în sistemul educaţiei şi al sănătăţii, "pentru a se evita rsipa şi ineficienţa", iar evaziunea fiscală va fi redusă.
"Aceste măsuri structurale ar face posibilă atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2011", a menţionat Franks.
O misiune a FMI s-a aflat în România în ultimele