Ce au în comun discursurile de austeritate ale lui Traian Băsescu și Emil Boc? Teza conform căreia principala cauză a crizei este supraconsumul din ultimii ani. ”Am început să consumăm mai mult decât producem”, au spus atât Băsescu, cât și Boc.
Ei bine (nu degeaba Fumi a fost unul dintre jurnaliștii de la care am învățat presă ), am anticipat acest tip de discurs încă din urmă cu o săptămână, când l-a adus în dezbaterea publică Ilie Șerbănescu. Am scris și atunci, susțin și în continuare, că acest tip de motivare este mincinos. În România nu a existat supraconsum nici la nivel individual, nici la nivel guvernamental. El încearcă doar să inducă ideea de vinovăție românilor, care ar fi responsabili de actualele măsuri de austeritate pentru ar fi fost prea lacomi.
La nivel individual pentru că s-ar fi lansat în asumarea unor datorii prea mari. Ca și cum Băsescu și Boc nu ar ști că, având acordul tacit al autorităților, românii au luat creditele în discuție pentru produse mult supra-evaluate față de valoarea lor reală.
La acest nivel, reiau doar ce am scris în urmă cu o săptămână. ”Au fost mulți, foarte mulți, cei care și-au evaluat greșit siguranța veniturilor, fie că proveneau dintr-o afacere, fie dintr-un loc de muncă.
În România nu a existat și nici nu există însă supraconsum nici de săpun, periuțe și pastă de dinți, nici de mașini ori electrocasnice. Românii nu-și schimbă tot la câțiva ani mașina (și puțin probabil că 90% măcar să fi auzit de ”buyback”) și nici mobila și electrocasnicele în funcție de sezon. Iar dacă orașele par invadate de SUV-uri, ei bine, majoritatea posesorilor lor nu se numără printre cei care au probleme cu rata la bancă.
Românii nu exagerează nici cu vacanțele exotice, iar dacă au ajuns pe plajele bulgărești, grecești și turcești ori pe pârtiile austriece e pentru că acolo plătesc mai puțin decât în țară. Când da