O parte din şefii instituţiilor publice sunt pregătiţi să disponibilizeze 20% din personal, în timp ce alţii aşteaptă precizări clare din partea statului.
Măsurile anticriză anunţate de preşedintele Traian Băsescu au bulversat întregul sistem bugetar din Botoşani. Prima instituţie care a anunţat oficial Agenţia de Şomaj (AJOFM) că va da oameni afară este Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Dintre cei 382 de salariaţi pe care regia îi va disponibiliza începând cu data de 1 iulie, 17 sunt din Botoşani. Şase fac parte din personalul TESA, iar restul sunt pădurari la cantoanele silvice. „Motivul invocat în adresa primită este că s-a redus suprafaţa fondului forestier“, a declarat Sorin Şologon, şeful AJOFM.
Disponibilizări şi la „Mavromati“
Salariaţii din primăriile mari sunt cei mai vizaţi de concedieri şi asta din cauza gradului scăzut de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetele locale. Deşi municipalitatea din Botoşani şi-a redus deja cheltuielile cu personalul cu 30%, încă de la începutul anului primarul Cătălin Flutur susţine că este pregătit oricând să facă disponibilizări.
„Noi am redus deja cheltuielile la începutul anului, însă nu ştiu dacă legea ne va obliga să le reducem din nou. Dacă ar fi să se ajungă la disponibilizări de personal, pot să renunţ oricând la 50% din funcţionarii publici pentru că nu muncesc. O spun la modul cel mai sincer, că fără 100 de salariaţi, care nici nu fac treabă, ne-am descurca. Eu personal sunt nemulţumit de jumătate din salariaţii din Primărie“, a declarat Flutur în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară“. În Primăria Botoşani muncesc peste 200 de funcţionari publici. În schimb, conducerea Prefecturii şi Consiliului Judeţean (CJ) încă nu s-a gândit la nicio soluţie. „Nu ştim ce vom face. Din 144 de posturi, doar 116 sunt ocupate în prezent“, a spus Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ Botoş