Hotărârea de Guvern privind trecerea României la televiziunea digitală ar putea fi aprobată miercuri, 12 mai, potrivit ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, prezent în cadrul primei ediții a International Digital Forum (IDF).
Deşi Hotărârea de Guvern privind trecerea României la televiziunea digitală ar fi trebuit aprobată încă de anul trecut, însă a rămas blocată între Ministerul de Justiţie şi Guvern.
Acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru se vor realiza în urma unor proceduri de selecţie organizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, conform Hotărârii de Guvern se va organiza procedura de selecţie pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio până la 30 iulie 2010, urmând ca până la data de 31 octombrie 2010 să fie alocate şi următoarele patru multiplexe.
Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane euro, urmând ca pentru primele două licenţe să se determine cuantumul ce va fi achitat ţinând cont de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de aceştia. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de 1 milion de euro.
România și-a asumat efectuarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Reprezentanţii operatorilor de cablu susţineau recent că trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie făcută ţinându-se cont de veniturile mici ale utilizatorilor. „La fel ca în Ungaria, avem foarte mulţi clienţi care primesc semnal analogic şi care au nevoie doar de un televizor, însă,pentru televiziunea digitală aceeaşi familie are nevoie de un abonament şi de un receiver pentru fiecare aparat", arată Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.
Trecerea la televiziunea digitală în Sud-Estul Europei
În Croaţia, a