Student la geologie, a colindat toţi munţii din ţară şi şi-a adus de peste tot câte o piatră drept amintire. El este unul dintre puţinii meteorologi din judeţ.
Radu Bolchiş este printre puţinii meteorologi „cu patalama" din Maramureş. A continuat tradiţia familiei, fiind a treia generaţie din familia Bolchiş care a ales această meserie. „După bunica şi tatăl meu, am urmat cursurile liceale la Arad, la singura şcoală de specialitate din ţară", spune Radu. A moştenit pasiunea din familie, pentru că era doar un puşti când tatăl lui l-a purtat prin întreaga ţară, în campaniile de studii meteorologice.
Lucrează de la 18 ani
După absolvirea liceului, Radu a intrat direct „în pâine" şi s-a angajat ca meteorolog la Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş. „Chiar dacă a fost concurenţă, n-am avut emoţii niciun moment pentru că ştiam meserie şi eram sigur de cunoştinţele acumulate, plus că era exact ceea ce-mi doream să fac", explică meteorologul. Încă de la prima leafă, a avut grijă să-şi pună bani deoparte pentru incursiunile în munţi. A dat examen de admitere la facultatea de Geologie de la Baia Mare unde a făcut doar primii trei ani şi apoi s-a transferat la Cluj. „S-a desfiinţat facultatea de Geologie de la Baia Mare şi nu voiam să renunţă în ruptul capului la studii, aşa că am decis să mă transfer. A fost greu pentru că am făcut naveta timp de trei ani ca să-mi definitivez studiile", continuă acesta.
Are o colecţie de peste 100 de pietre
Radu se poate lăuda că a colindat toţi munţii din România. Fie că a făcut-o din pasiune sau pentru studiu, din fiecare excursie şi-a adus câte o piatră. La început le-a adus ca simple suveniruri apoi s-a gândit să le adune într-o colecţie. Le alegea în funcţie de valoarea lor din punct de vedere geologic şi mai puţin în funcţie de aspect. Primii „bolovani" cum îi numeşte acum râzând