Statul pierde anual zeci de miliarde de euro de pe urma unor afaceri paguboase din care au de castigat clientii politici. De la gazon si panselute, la obligatiuni de stat, drumuri si energie, statul se dovedeste a fi, in unele cazuri, cel mai prost investitor din economie. Solutia? Reorganizarea sistemului de licitatii publice si penalizarea bugetarilor implicati in afaceri paguboase.
Daca vrei sa faci bani cu statul, cauta-ti prieteni cu afaceri in acelasi domeniu. Impreuna, veti merge la licitatii si, pe ansamblu, cu totii veti avea de castigat. E o regula de aur pentru cei care traiesc de aproape 20 de ani pe spatele statului. De la afacerile de sute de milioane de dolari marca Neculaiciuc-CFR, la afacerile cu energie realizate de baietii destepti si pana la business-urile de ''sezon'' cu gazon si plante exotice, despre care presa a relatat pe larg, statul demonstreaza ca interesul privat primeaza de multe ori in fata celui public.
Statul, cel mai bun client al bancilor
Cea mai tare afacere cu statul din Romania o controleaza, fara indoiala, bancile comerciale. Analistii economici au declarat ca daca statul nu s-ar fi imprumutat masiv de la banci in aceasta perioada de recesiune, situatia institutiilor bancare ar fi fost cu totul alta. Bancile au cerut anul trecut ''instrumente de investitii' ca sa isi mentina banii in tara, iar statul, de voie, de nevoie s-a imprumutat. Poate daca n-ar fi facut-o asa usor, ar fi cautat alte solutii pentru a face rost de bani, de la imbunatatirea colectarii la diminuarea evaziunii fiscale.
Insa, Guvernul Boc a ales cea mai simpla solutie - imprumutul public, spre marea satisfactie a bancherilor. Executivul a imprumutat, astfel, anul trecut de la bancile locale 64,7 miliarde de lei (aprox. 15,4 mld.euro). La aceasta suma s-au adaugat, in acest an, cel putin pana in prezent, alti 19 miliarde