Senatorii au reuşit aseară "performanţa" de a adopta tacit legea sistemului unitar de pensii, după ce au discutat-o timp de aproape cinci ore. Adoptarea tacită a legii înseamnă că nici unul din amendamentele adoptate în şedinţe de plen anterioare sau în comisii, precum scăderea vârstei de pensionare a militarilor, nu mai sunt valabile, legea fiind trimisă către Camera Deputaţilor, care este decizională, strict în forma în care a fost elaborată de Guvern.
De altfel, adoptarea tacită a survenit după ce senatorii opoziţiei nu au reuşit să impună în plen adoptarea amendamentului care viza majorarea punctului de pensie la minimum 45% din salariul mediu brut.
Discuţiile pro şi contra amendamentului au fost tensionate, opoziţia şi senatorii aruncându-şi cuvinte grele de la tribună, însoţite de tropăieli, vociferări sau bătăi în pupitre în sală. La vot însă, amendamentul a întrunit numai 51 de voturi pentru, împotrivă pronunţându-se 52 de senatori, iar 3 abţinându-se.
Cum PSD şi PNL anunţaseră că susţin amendamentul, împotrivă au venit voturi de la PDL şi UDMR. Conform declaraţiilor ulterioare, trei voturi pentru amendament au venit şi de la senatorii independenţi. Nemulţumiţi de rezultat, pesediştii au criticat "mascarada" pusă în scenă de putere şi au părăsit sala. În absenţa lor, apelul nominal a constatat lipsa de cvorum care a determinat suspendarea şedinţei şi, astfel, adoptarea tacită, deoarece legea nu fusese dezbătută în întregul ei. Senatorii au reuşit aseară "performanţa" de a adopta tacit legea sistemului unitar de pensii, după ce au discutat-o timp de aproape cinci ore. Adoptarea tacită a legii înseamnă că nici unul din amendamentele adoptate în şedinţe de plen anterioare sau în comisii, precum scăderea vârstei de pensionare a militarilor, nu mai sunt valabile, legea fiind trimisă către Camera Deputaţilor, care este decizional