Grupul petrolier BP şi autorităţile SUA caută cu disperare soluţii pentru a stopa scurgerile de ţiţei din Golful Mexicului, după ce încercarea de a opri dezastrul ecologic cu ajutorul unei carcase de beton a eşuat, relatează AFP.
Compania britanică va încerca, în zilele următoare, să coboare în adâncul oceanului o nouă carcasă, în condiţiile în care, în fiecare zi, sunt deversaţi în Golf 800.000 de litri de petrol. Amiralul Thad Allen, care coordonează operaţiunile Administraţiei, a anunţat că BP are în vedere „injectarea la presiune foarte înaltă de deşeuri, de bucăţi de cauciuc, mingi de golf şi alte lucruri de genul acesta pentru a stopa scurgerile".
Metoda „à la russe"
Preşedintele Barack Obama a cerut ca orice soluţie potenţială să nu fie lăsată la o parte şi să fie consultaţi inclusiv experţi independenţi, oameni de ştiinţă sau tehnicieni. Publicaţia rusă „Komsomolskaia Pravda" scrie că americanii ar putea recurge, în extremis, la detonarea unei bombe nucleare pentru a astupa puţul pe unde se scurge petrolul. Tehnica, susţine cotidianul, a mai fost folosită de către URSS.
Prima dată s-a întâmplat în 1966, pentru stingerea unei sonde de gaze în Urt-Bulak, la 80 de kilometri de Buhara. Puterea bombei nucleare a fost de 30 de kilotone (faţă de 20 de kilotone, cât a avut cea de la Hiroshima). La Urt-Bulak, bomba a fost detonată la o adâncime de jumătate de km.
Metoda este simplă: o explozie în subteran împinge roca şi astupă ermetic canalul. Sovieticii au folosit această procedură în cinci rânduri şi doar o dată a dat greş, în 1972, în regiunea Harkov. Explozia nucleară nu a reuşit să astupe sonda de gaz, iar la suprafaţă s-a format o ciupercă nucleară deşi bomba folosită a fost una de doar 4 kilotone, iar adâncimea la care a fost detonată a fost la peste doi kilometri.