Gravidele care suferă de sarcină toxică pot scăpa de neplăcutele simptome prin simpla schimbare a mediului, afirmă medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti. "În primul rând, trebuie precizat că majoritatea sarcinilor sunt dominate de un sindrom neurovegetativ. Acest sindrom este, de fapt, un complex de semne şi simptome asociate naşterii. Sindromul poate fi cauzat de modificările hormonale din corpul mamei produse în prima parte a sarcinii.
Sindromul neurovegetativ poate îmbrăca forme şi aspecte diferite, în funcţie de fiecare femeie. Există viitoare mămici care suferă modificări simple ale stării de spirit, ale simţurilor (tactil, olfactiv). De asemenea, au stări de greaţă, de latenţă (inactivitate aparentă, diferenţă între primirea unui stimul şi răspuns), vărsături sau ameţeli.
Dacă aceste stări sunt la un nivel exagerat, permanent, sunt asociate şi dacă mamei îi lipseşte pofta de mâncare, se poate vorbi despre sarcină toxică. Specialiştii numesc această stare clinică disgravidia de prim trimestru, în formă gravă.
Această stare poate duce la o stare de deshidratare a mamei (care este în imposibilitatea de a se hrăni) şi la un dezechilibru complet al ionilor şi al electroliţilor din corp. Embrionul nu este afectat de situaţia neplăcută prin care trece mama. El îşi obţine substanţele necesare creşterii şi dezvoltării din sângele mamei.
MEDICAŢIE
Sarcina toxică se poate depista prin testele de sânge care arată dezechilibrele din organismul mamei. De asemenea, un alt semn că mama are sarcină toxică este pierderea vizibilă în greutate.
Din păcate, până în prezent nu se cunoaşte cauza acestei stări. Din acest motiv, singurele posibilităţi terapeutice care se pot aplica sunt de reglare a dezechilibrelor existente în corpul viitoarei mămici. Se