Scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI vorbeste despre concedieri, monitorizarea de catre Fisc a persoanelor fizice cu venituri mari, inghetarea pensionarilor anticipate, includerea veniturilor din castiguri de capital in baza de impunere cu 16%.
Daca reducerile de salarii, pensii si ajutoare de somaj se dovedesc insuficiente pentru atingerea noii tinte de deficit bugetar de 6,8% din PIB, Guvernul va recurge pana la urma tot la majorari de impozite si taxe, "in functie de necesitati", este angajamentul pe care autoritatile si-l iau in fata FMI prin noua scrisoare de intentie.
Documentul care va fi trimis la Washington sub semnatura ministrului finantelor Sebastian Vladescu si a guvernatorului BNR Mugur Isarescu nu face decat sa contureze negru pe alb o perspectiva evidenta pentru intreaga piata: discutia despre amenintarea majorarii taxelor a fost doar amanata prin programul presedintelui Basescu, pentru ca implementarea taierii de salarii si pensii ridica multe semne de intrebare.
Desi reducerile ar trebui aplicate de la 1 iunie, Guvernul nu a clarificat inca pasii legislativi care sunt necesari. De altfel, una dintre conditiile prealabile eliberarii unor noi transe de bani de la FMI este obtinerea unei hotarari favorabile de la Curtea Constitutionala in privinta conformitatii cu legea fundamentala a actelor normative care vor fi adoptate.
Mai mult, surse oficiale au declarat pentru ZF ca la presiunea semnalelor din presa ieri au inceput discutii privind posibilitatea aplicarii cel putin in cazul pensiilor a unor reduceri diferentiate in functie de nivelul veniturilor, pentru a nu fi diminuate de-a valma cu 15% si pensiile de 1.000 de lei, si cele de 300 de lei.
De asemenea, autoritatile inca bajbaie dupa masuri complementare, mai ales ca angajatii companiilor de stat sunt exceptati in mod bizar de la reducerea salari