Preşedintele rus, Dmitri Medvedev îşi încheie marţi, 11 mai, o vizită în Siria, vizită destinată relansării relaţiilor dintre cele două ţări. Presa siriană consideră că această vizită este de o importanţă "excepţională". Pentru o ţară izolată pe plan internaţional, precum Siria, nu este de mirare că vizita preşedintelui rus devine un eveniment.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev îşi încheie marţi, 11 mai, o vizită în Siria, vizită destinată relansării relaţiilor dintre cele două ţări. Presa siriană consideră că această vizită este de o importanţă "excepţională".
Pentru o ţară izolată pe plan internaţional, precum Siria, nu este de mirare că vizita preşedintelui rus devine un eveniment. Pe vremea Uniunii Sovietice, relaţiile dintre Moscova şi Damasc erau extrem de bune : sirienii îşi cumpărau în orice caz armamentul de la ruşi, ceea ce continuă să facă şi astăzi de altfel.
După 1991, când Rusia a intrat în zona de turbulenţă a democraţiei şi a capitalismului, marea prietenie dintre Moscova şi Damasc a avut de suferit.
În prezent, însă, Rusia doreşte să-şi reia legăturile cu foştii buni colaboratori din zona Orientului Mijlociu şi Apropiat, unde înţelege de asemenea să joace un rol mai important.
Faptul că relansarea relaţiilor ruso-siriene ar putea să irite puţin Washingtonul nu poate decât să facă plăcere unor lideri ruşi şi sirieni. Să nu uităm că Washingtonul şi-a reînnoit sancţiunile la adresa Siriei, pe care o acuză că sprijină împreună cu Teheranul diverse grupuri teroriste.
Cum Rusia face parte împreună cu Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Organizaţia Naţiunilor Unite din cvartetul internaţional pentru pace în Orientul Apropiat, contactele ei în regiune ar putea fi în acelaşi timp benefice. Este evident că pacea în regiune nu se va putea realiza fără sprijinul Siriei, ţară care condiţionează de altfel participare