Luna trecută, preţurile au urcat cu 0,35% faţă de martie, pe fondul stabilităţii cotaţiilor la majoritatea produselor şi serviciilor. Media anuală a scumpirilor – inflaţia – s-a menţinut şi în aprilie, ca şi în martie, sub nivelul de 4,3%, cu o creştere a preţurilor mai mică de 0,5% faţă de luna anterioară.
Efectele creşterii abrupte a accizelor la tutun şi combustibili din ianuarie şi ale majorării costurilor în producţia industrială s-au temperat într-un timp relativ scurt, astfel că în aprilie doar scumpirea medicamentelor a influenţat rata inflaţiei.
În luna sărbătorilor pascale, cele mai multe dintre alimentele de bază s-au ieftinit uşor faţă de luna anterioară, media preţurilor acestora crescând doar cu 0,02%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu doar 0,56%, iar tarifele serviciilor - cu 0,47%, inflaţia anuală ajungând astfel la 4,28% (în martie fusese de 4,20%), potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Oscilaţii modice de preţ
Preţurile medicamentelor au crescut luna trecută cu 3,96%, pentru că de la 1 aprilie acestea au fost actualizate în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul de stat pe 2010. De asemenea, preţurile articolelor medicale s-au majorat cu 3,75%. O creştere de peste un punct procentual a mai avut loc la citrice şi fructe exotice, care s-au scumpit cu 1,52%, probabil pe fondul unei deprecieri uşoare a leului.
La polul opus, o scăderere semnificativă a avut loc la ouă, care s-au ieftinit cu aproape 6% faţă de luna precedentă. La celelalte categorii de mărfuri şi servicii, oscilaţiile preţurilor au fost modice, în limita unui punct procentual.
Cursul mediu de schimb calculat de BNR pentru luna aprilie a fost de 4,1285 lei/euro, în creştere cu aproape 1% comparativ cu nivelul mediu din martie, de 4,0879 lei/euro.
Potrivit INS, creşterea medie a preţurilor