Al doilea an de recesiune economică s-ar putea solda cu 30.000 de cazuri de insolvenţă, doborând recordul înregistrat în 2009, când au fost consemnate 18.421 de cazuri. Numărul firmelor ajunse în pragul falimentului a urcat, în primul trimestru al anului, la 9.700, aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară din 2009, conform unui studiu realizat de Coface România. Cele mai afectate sectoare au fost (şi vor rămâne) comerţul şi construcţiile, care anul trecut au cumul
Al doilea an de recesiune economică s-ar putea solda cu 30.000 de cazuri de insolvenţă, doborând recordul înregistrat în 2009, când au fost consemnate 18.421 de cazuri.
Numărul firmelor ajunse în pragul falimentului a urcat, în primul trimestru al anului, la 9.700, aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară din 2009, conform unui studiu realizat de Coface România. Cele mai afectate sectoare au fost (şi vor rămâne) comerţul şi construcţiile, care anul trecut au cumulat 53% din totalul falimentelor. Perspectivele economiei rămân extrem de sumbre şi, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu a anunţat, zilele trecute, că TVA şi cota unică nu vor fi majorate, este posibil ca discuţiile pe marginea acestui subiect extrem de delicat să fie reluate peste câteva luni, în cazul în care măsurile substitut, precum reducerea fondului de pensii cu 15%, a fondului de salarii pentru bugetari cu 25% şi diminuarea masivă a subvenţiilor nu vor avea efectele dorite de guvernanţi. Cu sau fără aceste măsuri, numărul de afaceri nevoite să-şi închidă porţile va exploda în acest an. „Având în vedere că numai în primul trimestru din 2010 avem aproape 10.000 de insolvenţe, estimăm că, până la sfârşitul anului, vor fi 25.000-30.000 de companii care se vor afla într-unul din stadiile procedurii de insolvenţă“, a declarat, pentru Capital, Anca Catrina, risk manager al Coface România.
50% cu atât a