Senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil marti la legea de functionare a Agentiei de Integritate insa au operat modificari semnificative. Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale.Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari.
Senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au eliminat amendamentul care prevede infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori. Propunerea de eliminare i-a apartinut senatorului UDMR Gyorgy Frunda si a fost adoptata cu 12 voturi pentru, unul impotriva (Iulian Urban, PDL) si o abtinere (Toni Grebla, PSD).
Comisiile de cercetare ar fi primit sesizarile de la inspectorii de integritate si ar fi verificat rapoartele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel ar fi existat astfel de comisii de cercetare, alcatuite din judecatori. Rolul comisiei era de a cerceta cauza celui verificat de ANI si putea dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel.
Eliminarea din lege a comisiilor de cercetare a fost propusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda care a argumentat ca prin infiintarea acestora s-ar crea ''jurisdictii speciale'', ceea ce contravine Constitutiei. ''Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile'', a explicat Frunda.
Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca Agentia Nationala de Integritate va ramane cu doua prerogative: de a sesiza ANAF si de a sesiza Parchetul.
"Poate vom reusi in plenul Sena