Astăzi începe Forumul Educaţiei, organizat de Fundaţia „Dinu Patriciu“, Liga Studenţilor Români în Străinătate şi Fundaţia Codecs pentru Leadership.
Mai citeşte
Elevul agresor de nota 10 va fi exmatriculat, iar victimele sale vor munci în folosul şcolii
„Adevărul": De ce un forum al educaţiei?
Tincuţa Baltag: Ne dorim să aducem la aceeaşi masă elevi, profesori, studenţi, directori de şcoli, inspectori şcolari, companii, organizaţii neguvernamentale care să dezbată, constructiv, fără partizanate şi fără mânie, subiecte legate de educaţie generând soluţii, idei de proiecte şi parteneriate de colaborare.
Cum poate ajuta un astfel de eveniment educaţia?
Este important ca oamenii cu idei şi viziuni similare să se întâlnească şi să lucreze împreună. Există foarte multe iniţiative legate de educaţie, dar, pentru ca ele să aibă impact, trebuie create sinergii şi parteneriate. Multă lume se plânge de tăcerea societăţii civile atunci când este vorba despre educaţie. Forumul poate aduce organizaţiile şi oamenii interesaţi în acelaşi loc şi poate asigura o voce comună.
Este posibilă performanţa în educaţie fără bani?
Calitatea unui sistem educaţional este direct determinată de cea a profesorilor. Cu cât vom motiva mai mult tinerii valoroşi şi bine pregătiţi să aleagă cariera de profesor, cu atât performanţa sistemului educaţional românesc se va îmbunătăţi. Studiile arată că există o relaţie directă între creşterea calităţii educaţiei, pe de o parte, şi investiţia în selectarea profesorilor şi apoi în dezvoltarea profesională permanentă a acestora, pe de altă parte.
Trebuie intervenit cel mai mult la salariul de debutant. În acest moment nu poţi considera că este motivant să fii profesor dacă veniturile tale nu depăşesc 1.000 de lei pe lună. Apoi, măririle trebuie în funcţie de performanţa la clasă. La Forumul Educaţiei