Specialiştii atrag atenţia că, în fiecare an, o fâşie de doi metri din zona costieră dispare sub ape. Institutul Naţional de Cercetare a Deltei Dunării lucrează la o hartă specială care va reflecta cât teritoriu a pierdut ţara noastră în ultimii ani.
Zonele din Deltă situate în apropiere sau la malul Mării Negre au fost afectate serios de eroziune. „România pierde anual aproximativ 30 de hectare din suprafaţa terestră", atrage atenţia directorul Sectorului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.
Mai citeşte şi:
EXCLUSIV 90 de hectare din aria protejată Cheile Vălişoarei distruse într-un incendiu
În fiecare an, apele înghit aproape doi metri din zona costieră, iar transformarea a mii de hectare în terenuri agricole a accelerat fenomenul. „Aluviunile sunt reţinute în amenajări, la Porţile-de- Fier, iar Dunărea nu mai are aceeaşi capacitate de transport. Practic, ar fi imposibilă formarea unei noi delte. Lucrările hidrotehnice împiedică aluviunile să se depună pe ţărmuri", a explicat Lefter. Localnicii îşi amintesc cu nostalgie vremea când apele încă nu invadaseră plajele.
„Când eram mic îmi amintesc că insula Sacalin, din apropiere de braţul Sfântul Gheorghe, era imensă. Acolo vedeai o mulţime de pelicani, toate păsările deltei. Acum s-a erodat serios, nu va mai dura mult până va ajunge sub ape", e de părere Florin Papadatu, localnic din Sulina.
Cu toate acestea, lucrările de îndiguiri şi amenajări continuă în Delta Dunării. Deşi încă de acum doi ani autorităţile anunţau ample măsuri de reconstrucţie ecologică a terenurilor agricole din Delta Dunării, nu s-a ajuns încă la fapte. La această situaţie s-a ajuns după ce, prin îndiguiri, peste 70.000 de hectare din Deltă au fost transformate de comunişti în terenuri agricole, pentru recolte mai mari. Aceste îndiguiri au afectat ecosistemul deltei, terenurile fiind