Numarul somerilor a scazut cu aproximativ 30.000 in luna aprilie, insa analistii asteapta alte doua-trei luni de declin pentru a vorbi de o tendinta generala.
Rata somajului a inregistrat pentru prima data de la inceputul perioadei de criza o scadere de aproape 0,3 puncte procentuale, de la 8,36% in luna martie la 8,07% in luna aprilie. Desi declinul somajului este direct corelat cu o posibila redresare economica, recruiterii afirma ca doar factorii circumstantiali si de moment au determinat o scadere a numarului de someri in aprilie.
Silviu Bidian (foto), presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), sustine ca diminuarea numarului de someri din statistici reprezinta un semnal incurajator pentru economie si se asteapta ca luna mai sa continue pe o tendinta descrescatoare. “Unul dintre factorii care contribuie la scaderea somajului tine de afluxul de locuri de munca sezoniere. In plus, avem informatii ca unele companii din mediul privat au inceput sa reangajeze sau sa isi recheme angajatii disponibilizati in 2009”, afirma Bidian.
Oana Datki, general manager country managerul Consulteam, compania care reprezinta Mercer pe piata locala, afirma ca cifra somajului din luna aprilie se datoreaza scaderii in volum a disponibilizarilor din productie, corelate cu o crestere a numarului de locuri de munca sezoniere. Despre sansele de continuare a declinului somajului, Datki afirma ca numai in conditiile in care Guvernul nu va aproba scaderile fondului de salarii in mediul bugetar, cifrele se vor mentine la aproximativ aceleasi cote.
De cealalta parte, economistii privesc datele somajului cu mai multa reticenta. Daniel Daianu, profesor de economie, fost europarlamentar si ministru de finante, considera ca este prematur de stabilit o tendinta de scadere in ceea ce priveste cadenta numarului de someri.
“O singura luna de scad