Pe fondul deteriorării economiei, dar şi a amânării proceselor de anul trecut, România riscă să ajungă la un număr record de insolvenţe în acest an, potrivit Coface. Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă s-a dublat în primele trei luni ale anului, la 9.766 de firme.
În primul trimestru din anul trecut, 5.173 de companii se aflau într-una din fazele procedurii de insolvenţă. "Pe lângă deteriorarea economiei ce a determinat această situaţie de fapt, companiile înregistrând tot mai puţine resurse pentru a se proteja în faţa creditorilor, termenele foarte mari (uneori de şase luni) pronunţate de instanţele de judecată şi amânările din timpul anului 2009 datorate grevei magistraţilor au contribuit la creşterea numărului de insolvenţe de aproape două ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, se creează premisele ca în anul 2010 să se înregistreze un număr-record de insolvenţe", potrivit Coface România.
Alte motive pentru care întreprinzătorii au ajuns la concluzia că e mai bine să tragă oblonul la afacerile pe care le-au patronat până acum sunt şi plata în avans a TVA, amânarea anulării impozitului minim, precum şi lipsa facilităţilor din partea Guvernului pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii.
"România rămâne în continuare în plutonul ţărilor codaşe în ceea ce priveşte reluarea creşterii economice, numărul falimentelor din primul trimestru reflectând slăbiciunea şi greutăţile cu care se confruntă companiile româneşti", a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager la Coface România. Bucureştiul este pe primul loc după numărul firmelor care nu au mai avut fonduri pentru a-şi achita datoriile, cu 825 de firme, fiind urmat de Bihor - 345 de firme şi Cluj - 325 de firme.
La începutul acestui an, Emil Boc se lăuda că a "deratizat economia României" şi că anul trecut multe companii mici şi