Imperfecţiunile naturii. Nu le poţi elimina, dar le poţi rândui astfel încât să atingi un nivel din ce în ce mai înalt de performanţă. Dacă natura te lasă să alergi suta de metri în mai puţin de nouă secunde, de ce nu ai face-o? Dar să lăsăm retorismul deoparte şi să punem o întrebare care ne doare mai mult: Dacă poţi parcurge Bucureştiul de-a lungul şi de-a latul în câteva zeci de minute, la bordul maşinii personale, de ce, în realitate, durează ore?
Pentru că în calea maşinii tale apar obstacole. Dar şi în calea pasărilor care zboară apar obstacole, dar animalele acestea ştiu să le organizezi, să le combine astfel încât să fie mai lesne de depăşit.
Ţineţi minte verbul acesta: a organiza. Cu el am putea face Bucureştiul un drum cu prioritate, cu el Usain Bolt aleargă suta de metri în 9,58 secunde şi tot cu el am putea creşte nivelul de trai al României. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Teoria constructală - Lumea ca un arbore, explicată de Adrian Bejan
Modelul arbore, pentru cea mai bună lume posibilă
Dacă Darwin a arătat ce înseamnă evoluţia şi ce implică ea, un profesor român umple o lacună a teoriei. Pe scurt, Darwin a explicat că animalul cel mai evoluat, mai adaptat mediului în trăieşte este cel care va supravieţui. Adrian Bejan, omul din spatele teoriei constructale, explică ce înseamnă acest "cel mai evoluat" şi merge chiar mai departe. Atât de departe încât arată cum poate fi copiat inginerul genial (natura) de inginerul uman. Altfel spus, arată Adrian Bejan, dacă totul în viaţa noastră ar curge precum curge seva printr-un arbore, atunci am trăi în cea mai bună lume posibilă. Nu perfectă, dar cea mai bună.
Gândiţi-vă doar la un oraş în care cele mai aglomerate zone au parte de străzile cele mai largi şi în care alimentarea cu apă şi gaze ar respecta acelaşi principiu. Acesta a fost un exerciţiu simplu. Apoi, gândiţi