Din ce în ce mai puţini, dar extrem de drăgălaşi, porumbeii sunt şi au fost o atracţie pntru copiii care vin în centrul Piteştiului. Iarna îi vezi zgribulindu-se pe locurile mai calde de pe calarâm pentru că le îngheaţă picioruşele, iar vara fac ronduri vesele deasupra Pieţei Milea.
De zeci de ani animă centru oraşului şi au devenit un alt simbol al Piteştiului, la fel ca şi lalelele. Acum sunt însă mult mai puţini, nimeni nu se mai îngrijeşte de ei, cel puţin nu autorităţile, care nu se pot ocupa de asta. Doar binevoitorii vin să aducă hrană şi când te văd cu punga de seminţe, toţi se strâng deasupra ta.
Biserica Sfântul Gheorghe, imagine incompletă fără porumbei
Păsările stau şi se odihnesc adesea pe zidurile Bisericii Sfântul Gheorghe, mai ales în zilele foarte reci, dar nu numai. Imaginea acestei biserici, neîmpodobită de aceste păsări, este, parcă incompletă. Altfel, păsările mai trăiesc prin podul Prefecturii, dar nu pe locul unde “locuiau” acum mai bine de zece ani, pentru că nu au mai fost lăsaţi deoarece nimeni nu se poate ocupa de curăţenia şi înrijirea lor. Câţiva dintre ei s-au mutat şi deasupra Casei Sindicatelor, dar numărul lor a scăzut mult. “Nu ştiu cum ar arăta oraşul acesta fără ei, centru Piteştiului ar părea pustiu. Cred că trebuie să ţinem la ei pentru că sunt un simbol al oraşului”, spune Ion Ciobanu, primul director al Şcolii nr.13 din Piteşti. Omul îi hrăneşte dezinteresat, doar pentru a face o faptă bună, considerând că acesta ar trebui să fie scopul fiecăruia dintre noi. "Acum şapte ani, după moartea celei care mi-a fost alături o viaţă, când m-am văzut singur, mi-am adus aminte de vorbele tatălui meu care mă-nvăţa demult, să fac fapte bune, dezinteresat. Mi-am luat, atunci, angajamentul să mă opresc, în fiecare zi, la păsările astea din centru şi să le aduc câteva firimituri sau grăunţe", spune Ion Ciobanu. @N_