Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au elaborat un pachet de intervenţie de urgenţă în valoare de circa 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve criza din Grecia. Cum funcţionează acest plan? Primul palier al planului este reprezentat de Comisia Europeană, care, împrumutându-se de pe pieţele externe cu o garanţie din bugetul comunitar, va putea să acorde
Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au elaborat un pachet de intervenţie de urgenţă în valoare de circa 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve criza din Grecia. Cum funcţionează acest plan?
Primul palier al planului este reprezentat de Comisia Europeană, care, împrumutându-se de pe pieţele externe cu o garanţie din bugetul comunitar, va putea să acorde sprijin financiar de 60 de miliarde de euro statelor din zona euro care ar putea avea nevoie, o sumă destul de mare dar care ar putea să fie insuficientă.
Cel de-al doilea palier al planului va fi reprezentat de o societate creată special pentru a se împrumuta de pe pieţele externe cu garanţii luate din bugetele statelor membre şi care ar putea acorda împrumuturi acestor state în funcţie de aportul pe care îl au în bugetul Băncii Centrale Europene. Această societate de drept privat luxemburghez va fi capabilă să împrumute până la 440 de miliarde de euro statelor care vor solicita împrumut. Aşadar, până acum, este vorba despre 500 de miliarde de euro mobilizabili. La această sumă se adaugă un fond de 250 de miliarde de euro din partea FMI.
De unde sunt aceşti bani?
În cadrul planului adoptat la începutul acestei săptămâni, vorbim despre bani virtuali şi mobilizabili, nu mobilizaţi. De asemenea, vorbim des