Decizii politice controversate, incoerenta guvernamentala, balbaieli legislative, ineficienta administrativa cronica, contradictii si ciorovaieli sindicaliste, incertitudine economica, promisiuni desarte. Nu mi se pare deloc exagerat daca aceasta ar fi, pe scurt, descrierea situatiei politice si economice la care cu rabdare asistam.
Politicienii se uita unii la ceilalti si chiar daca nu mai stiu pe unde sa-si mai scoata camasa te privesc in fata si-ti spun ca nu ei sunt de vina pentru catastrofa sociala, ci ceilalti. Vechea meteahna nu a disparut. Nici macar acum cand e criza. Minciuna ramane minciuna si daca o spui astazi sau maine.
Isi mai aduce cineva aminte ce promiteau politicienii in campanile electorale? Ma indoiesc. As putea baga mana in foc ca cea mai mare parte a electoratului nu mai stie cu ce a fost momit.
Se spune ca oamenii uita repede ce se petrece in politica. Cine pe cine injura, cine a gresit si cine nu s-a tinut de cuvant. Si iarta la fel de repede. In fond, asta este cheia succesului incompetentei clasei politice. Adica, daca astazi furi un ou sau un bou, maine te dai la fund, iar poimaine revii insufletit si te adresezi electoratului milostiv.
In Romania, un politician nu poate fi total interzis
De altfel, nu poate fi total compromis. Daca un infractor care a furat o paine nu poate fi iertat de societate, atunci un politician care s-a jucat cu miliardele poate fi cel mult injurat, certat, blamat pentru o perioada. Apoi revine si-si continua cariera.
S-au cheltuit banii imprumutati. Vreo 10 miliarde. Pentru ca e criza si pentru ca cineva a gresit. Dar cine? Cine sunt vinovatii? Guvernantii de astazi sau guvernantii de ieri? Cine are mai multa dreptate, Traian Basescu si Emil Boc sau Tariceanu si Antonescu sau poate Iliescu si Nastase?
Se pun zeci de intrebari de nat