Romanul „Bel Ami“, de Guy de Maupassant, va fi distribuit, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10, 99 lei. În Parisul anilor 1880, dezvoltarea societăţii capitaliste a favorizat formarea cercurilor de sus-puşi care pot cumpăra totul.
Romancierul francez care s-a stins la numai 43 de ani a dorit să facă radiografia unei lumi profund viciate. În Oraşul Luminilor, aşa cum este el înfăţişat în „Bel Ami", capitalul economic şi capitalul simbolic sunt incompatibile. Cu alte cuvinte, profesioniştii, artiştii şi oamenii de cultură în general se bucură de capital simbolic, dar le lipseşte cel financiar. Şi invers, bogătaşii fără capital simbolic fac jocurile cu ajutorul capitalului economic de care beneficiază.
Romanul, care urmăreşte parvenirea lui Georges Duroy în cercurile sus-puşilor, este o analiză indirectă a mecanismelor de putere de la sfârşitul secolului.
Descinzând cercetător în lumea gazetarilor şi a nenumăraţilor indivizi mânaţi de dorinţe ariviste şi însetaţi de glorie, Maupassant înfăţişează ascensiunea unui fals ziarist, pentru care profesiunea este drumul spre cercurile bogătaşilor corupţi, care pot cumpăra orice, inclusiv conştiinţe. Societatea pariziană, aşa cum arată ea în roman, este opera injustiţiei. Destinele personajelor, construite realist, o dovedesc cu prisosinţă.