Măsurile anunţate de autorităţi privind reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj vor avea cu siguranţă un efect negativ asupra vânzărilor de carburanţi, care însă nu poate fi deocamdată cuantificat, a comunicat, marţi, grupul Rompetrol, la solicitarea Mediafax. "Ramurile industriei petroliere, în special cele de rafinare şi distribuţie de carburanţi, sunt în strânsă legătură cu politicile economice impuse de guvern. Astfel, orice schimbare de ordin adminis
Măsurile anunţate de autorităţi privind reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj vor avea cu siguranţă un efect negativ asupra vânzărilor de carburanţi, care însă nu poate fi deocamdată cuantificat, a comunicat, marţi, grupul Rompetrol, la solicitarea Mediafax.
"Ramurile industriei petroliere, în special cele de rafinare şi distribuţie de carburanţi, sunt în strânsă legătură cu politicile economice impuse de guvern. Astfel, orice schimbare de ordin administrativ va avea un impact selectiv asupra acestor aspecte ale economiei, în funcţie de natura şi de intensitatea lor. Dacă unele măsuri vizează reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj, acestea se vor resimţi cu siguranţă în vânzările de carburanţi", au declarat reprezentanţii Rompetrol.
Autorităţile române s-au angajat faţă de FMI şi UE să reducă salariile bugetare cu 25%, din 1 iunie, pensiile cu 15% şi subvenţiile, pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din Produsul Intern Brut în 2010.
Rompetrol a menţionat că nu poate aprecia intensitatea efectelor, întrucât măsurile nu au fost adoptate încă. De asemenea, alţi factori care ar putea amplifica efectele reducerii salariilor şi pensiilor sunt instabilitatea economică regională sau fluctuaţia cursului valutar.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uni