Letea Bacau, singurul producator de hartie de ziar din Romania, si-a trait perioada de glorie pana in 2007, cand a intrat in declin. Mentenanta echipamentelor si nevoia de retehnologizare cumula costuri imense, pe care managementul nu a reusit sa le gestioneze, iar intarzierile la livrare si hartia de proasta calitate au gonit clientii, care s-au orientat spre competitori din Rusia, Slovenia sau Serbia.
Fabrica Letea are o istorie de peste 100 ani. A avut vremuri cand furniza materie prima pentru 80% din printul autohton si raporta venituri de sute de miliarde de lei vechi. In 2007 a inceput declinul. In ultimii ani, hartia Letea a fost folosita de publisherii centrali sporadic, "doar in caz de accidente", dupa cum se exprima reprezentantii trustului Adevarul.
Instalatia de fabricat hartie de ziar de la Letea a fost pusa in functiune in 1976, avand o capacitate de 80.000 tone pe an. In 1991, masinaria Letea a intrat in primul proces de retehnologizare, prin care se urmarea cresterea capacitatii de productie pana la 100.000 tone hartie pe an, proces care a durat pana in 1996. In 2000, fabrica numara peste 1.600 de angajati, afacerile insumau 750 milioane lei vechi, iar pierderile 99 milioane lei vechi.
In 2003, cand a fost cumparata de omul de afaceri Dumitru Sechelariu, Letea termina anul cu o cifra de afaceri de 690 milioane lei vechi si pierderi de 471 milioane lei vechi, dar si cu angajati mai putini: 808.
Sechelariu a reusit sa aduca fabrica pe profit abia in 2008, nu fara sacrificii: numarul angajatilor a ajuns la 455, si inca din 2007 aparusera problemele si zvonurile despre intentiile omului de afaceri de a vinde compania.
In anul respectiv, fabrica a sistat pentru o perioada productia de hartie de ziar, din cauza datoriilor de ordinul zecilor de milioane cumulate la EON Gaz, care a stopat furnizarea de gaze na