În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani mai sunt doar 150 de kilograme de lapte praf pentru bebeluşi. Cei peste 500 de părinţi care beneficiau de acest ajutor vor fi nevoiţi să cumpere alimentul micuţilor din farmacii.
În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) nu mai este lapte praf decât pentru cazurile speciale. Drept urmare, medicii de familie nu vor mai elibera reţete familiilor cu sugari.
„A apărut legea programelor pentru 2010, dar repartiţia banilor pe judeţe încă nu a fost primită. Nu cunoaştem dacă ni se acordă anul acesta bani pentru a cumpăra lapte“, a declarat medicul Dumitriţa Mihailovici, şeful biroului programe naţionale din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Inspectorii DSP sfătuiesc mamele să alăpteze
Estimativ, la ora actuală, Direcţia de Sănătate Publică mai deţine doar 150 de kilograme de lapte praf, cantitate care va fi folosită doar pentru situaţii de urgenţă. „Într-o lună se consumă aproximativ 1.000 de kilograme de lapte pentru cei 500 de copii incluşi în program“, a adăugat Dumitriţa Mihailovici.
De lapte praf beneficiază gratuit bebeluşii de până într-un an, cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării, copiii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare, copiii adoptaţi sau aflaţi în familii de plasament şi copiii cu mame decedate. „De două ori pe an este aceeaşi poveste. Pe noi nu ne anunţă nimeni ca să ne facem calculele. Ori ne dă lapte, ori nu ne dă. Eu unul nu-mi permit acum să cumpăr lapte pentru că sunt singurul care întreţine familia“, a spus nemulţumit Ioan Dulgheru, tâmplar.
Până se vor găsi bani pentru laptele praf, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică sfătuiesc mamele să alăpteze. „Noi insistăm pe alimentaţia la sân. E mai la îndemână şi mai ieftină“, a menţionat Dumitriţa Mihailovici.
Din momentul în care se v