După cum era de aşteptat, partidele de opoziţie au profitat de discursul incendiar al preşedintelui Băsescu din 6 mai pentru a marca puncte împotriva Executivului. La drept vorbind, nici nu era greu, căci măsurile anunţate de şeful statului sunt extrem de dure, lovesc nu numai în funcţionarii parazitari, ci şi în medici, profesori şi, mai ales, pensionari, iar absenţa unui program complet de reformă, care să cuprindă, de pildă, şi măsuri de reducere a achiziţiilor, a întărit convingerea multora că preţul crizei va fi plătit de cei care nu au nicio vină pentru situaţia critică în care ne aflăm.
Deşi este greu să ratezi o astfel de ocazie, Victor Ponta şi Crin Antonescu au reuşit deplin, crezând probabil că se acoperă de glorie. Liderul PSD a adoptat o strategie emo, imaginându-şi că recursul la hiperbole, de tipul genocid social, poate masca absenţa unui program propriu, fundamentat şi realist, de măsuri anticriză. S-a văzut dintr-o dată că nici domnul Ponta, nici colaboratorii săi nu au propus absolut nimic pentru ieşirea din criză şi că, de fapt, de mai bine de un an nu au făcut altceva decât să se lamenteze prin talk-show-uri. În loc de soluţii, aşadar, liderii PSD au oferit vorbe goale căci Mircea Geoană nu a dorit să se lase mai prejos, ci a lansat propria figură de stil, acuzându-l pe Traian Băsescu că ar fi lansat o mică bombă nucleară. Nu mai spunem că adjectivul mică anulează efectul dramatic dorit de preşedintele Senatului, dar observăm că nu este suficient să arborezi o mască funerară ca să convingi lumea că te preocupă problemele ţării; mai este nevoie şi de analize şi de contramăsuri, de competenţă şi seriozitate, ca electoratul să te perceapă ca pe o alternativă viabilă.
Mai onest în reacţia lui iniţială, la cald, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a salutat cu jumătate de gură faptul că TVA şi cota unică vor fi menţinute la niv