De mai bine de doi ani, apa care curge din robinetele slobozenilor nu este potabilă, din cauza conductelor vechi de peste 30 de ani. Din acelaşi motiv, în oraş apar frecvent avarii.
Apa care ar fi trebuit să fie bună de băut sau folosită în prepararea hranei are culoarea ruginie şi miros de canal. Analizele efectuate au arătat că apa poate provoca grave probleme de sănătate.
În luna mai 2009, Primăria Slobozia a început să furnizeze apă potabilă din puţurile forate în afara municipiului, în imediata apropiere a Combinatului chimic Amonil. Apa care ar fi trebuit să fie bună de băut sau folosită în prepararea hranei are culoarea ruginie şi miros de canal. Analizele efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică au scos la iveală faptul că apa slobozenilor are depăşiri mari ale concentraţiilor de fier şi altor substanţe care ar putea provoca probleme de sănătate.
„Ţevile ar fi trebuit să fie trebuiau înlocuite acum 15 ani. Dacă anul acesta reuşim să modernizăm sistemul cu alimentare cu apă al oraşului vom avea apă potabilă la robinete“, declară optimist Alexandru Stoica, viceprimarul Sloboziei.
Sistem învechit
Conductele de alimentare cu apă vechi de peste 30 de ani s-au spart în nenumarate zone, transformând Slobozia într-un oraş al gheizerelor artificiale. Localnicii sunt nemulţumiţi. „Ce dracu’ domnule, chiar am devenit un oraş plin de spărturi? Şi în plus de asta, nu mi se pare normal ca 20 de lucrători să se învârtă în jurul unei ţevi sparte, erau de ajuns cinci oameni“, declară ofuscat Mircea Constantin, un pensionar în vârstă de 69 de ani.
30 de avarii în 2 zile
Urban, societatea care distribuie apă potabilă în oraş, nu mai poate face faţă spărturilor care au împânzit Slobozia. Numai în ultimele 48 de ore, 30 de zone ale municipiului au fost invadate de apa revărsată din conductele sparte.
„Muncim la foc