Sindicatele încă mai speră că vor salva de sub bisturiul guvernanţilor salariile bugetarilor şi pensiile. Bogdan Hossu, preşedintele Cartelului Alfa, a declarat la ieşirea consultărilor care au avut loc ieri la Parlament că organizaţia pe care o reprezintă a făcut mai multe simulări pentru ca salariile să nu scadă, toate, cu 25%.
Potrivit liderului de sindicat, una dintre soluţii ar fi impozitarea în trepte a veniturilor salariale din România.
Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună
Pentru salariile sub 2.500 de lei sau 3.000 de lei, impozitul pe venit ar urma să rămână la 16%, spune Hossu, dar cele peste acest nivel şi până la 8.000 de lei sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitate cu 25%. Tot ceea ce este peste 8.000 sau 10.000 de lei ar trebui să fie impozitat cu 38 sau 40%.
Citeşte şi:
Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza
Bugetari care sfidează "curba de sacrificiu": salariile ceferiştilor nu scad cu 25%
O altă soluţie, spune Hossu, ar fi aplicarea diferenţiată a reducerilor salariale, pe ordonatori de credite. În opinia sa, în unele ministere, precum cel al Finanţelor, procentul ar trebui să fie mai mare, fiindcă acolo s-ar economisi foarte mult numai dacă s-ar anula suplimentele, unele dintre acestea totalizând 350% din salariu. Soluţia impozitării diferite a veniturilor este agreată şi de cei de la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), spune preşedintele acesteia, Iacob Baciu.
Miercuri, liderii marilor centrale sindicale se vor întâlni pentru a discuta şi finaliza câteva simulări care să ducă la reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul, inclusiv varianta cu impozitarea în trepte a veniturilor, variante pe care să le prezinte vineri la întâlnirea Consiliului Economic şi Social.
Băsescu îi ceartă pe sindicali