Grecia urmeaza sa primeasca 110 mld. euro de la statele din zona euro si de la FMI, un ajutor financiar extern record pentru un stat, care insa ar putea sa ii fie insuficient Greciei pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Cum a ajuns Grecia in aceasta situatie?
Sistemul bugetar suprapopulat si "rasfatat", coruptia, evaziunea si dezordinea fiscala par a fi principalele cauze ale crizei din Grecia. Statul de la Marea Mediterana a aderat la zona euro in 2001, unde a beneficiat de protectia uniunii economice si monetare si unde "a trait peste posibilitatile sale, beneficiile fiind majore", este de parere Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Inca din anul in care s-a alaturat gruparii, statul elen a inceput sa ignore criteriile fiscale impuse de Uniunea Europeana - deficitul bugetar nu trebuia sa depaseasca 3% din PIB, iar datoria 60%. In niciunul din anii care au urmat deficitul bugetar nu s-a incadrat in limitele impuse. Situatia a culminat in 2009, cand gaura bugetara a urcat la 13,6% din PIB. Cei mai multi analisti sunt de parere ca primele rezultate care sa indice o imbunatatire a situatiei trebuie sa se vada aici.
Daca vor reusi sa se tina de promisiuni si daca vor reduce treptat deficitul bugetar, "investitorii vor incepe sa isi recapete increderea", este de parere Brian Yelvington, analist la Knight Capital din Greenwich, citat de Wall Street Journal. Totusi, "aceste reduceri ar fi trebuit realizate in urma cu zece ani, nu acum".
Nici la capitolul datorie publica Grecia nu se poate lauda. In ultimii ani, raportul datorie publica - produs intern brut a oscilat in jurul valorii de 100%. Mai mult, pentru anul curent este estimat ca statul elen sa ajunga cel mai slab performer la acest capitol.
Cu toate ca rezultatele economice au fost slabe, Europa a trecut cu vederea. De ce? Autoritatile europene au ie