Britanicii de la Royal Bank of Scotland si-au redus creditele acordate in Romania cu 250 de milioane de euro, adica 12%, pe parcursul primului trimestru. Astfel, soldul a coborat la 1,79 miliarde de euro in martie, potrivit datelor publicate in raportul trimestrial al grupului britanic.
Pe plan local, oficialii RBS Bank Romania nu au comentat rezultatele obtinute in primul trimestru.
Scaderea a fost determinata in principal de reducerea expunerii pe banci si institutii financiare, care s-a injumatatit, pana la 247 mil. euro. In paralel, finantarile acordate clientilor individuali, dar si plasamentele in titluri de stat au coborat cu 2%, respectiv 8%. Astfel, creditele de retail reprezentau 567 de milioane de euro la sfarsitul lui martie, iar portofoliul de titluri de stat era de 107 mil. euro.
Singurul segment pe care banca si-a majorat expunerea a fost cel de corporate, unde soldul a urcat cu 2%, pana la 875 de milioane de euro. De altfel, acesta este segmentul in care banca are traditie. Britanicii publica lista tarilor cu rating mai mic de "A+" unde au expuneri mai mari de echivalentul unui miliard de lire sterline (echivalentul a 1,1 mld. euro). Romania se afla la jumatatea unei liste de 15 piete. In Polonia RBS are credite acordate de 1,8 mld. euro, iar in Ungaria de 1,1 mld. euro.
Grupul RBS, care a fost nationalizat anul trecut dupa ce s-a confruntat cu pierderi record in 2008, a incercat sa vanda subsidiara locala, in cadrul unui plan de restructurare a operatiunilor. In toamna trecuta britanicii au anuntat insa ca renunta la intentia de a o vinde, intrucat pretul oferit de cumparatorii interesati era prea mic.
De la inceputul acestui an, conducerea operatiunilor RBS Bank Romania a fost preluata de belgianul Johan Gabriels. Intr-un interviu acordat ZF, el a spus ca strategia de crestere va fi mutata de pe partea de active p