Mariana caută în grabă o ţigară. Fumează mult şi e agitată. Fiul ei Alexandru, în vârstă de 27 de ani, nu a venit de două nopţi acasă, iar când l-a vazut ultima oară a ameninţat-o că îi dă foc la casă, dacă nu îi dă bani de heroină.
Florin a început să se drogheze de la 14 ani, dar Mariana a aflat nenorocirea abia 3 ani mai târziu. „Nu mi-am dat seama de asta decât atunci când a început să fure din casă. Acum nu se mai ascunde, l-am văzut de multe ori injectându-se. Se precipită, e nervos, începe să tremure, e de nerecunoscut când se apropie momentul să îşi facă doza", povesteşte femeia, care îi plăteşte zilnic fiului ei doza de heroină. „Nu vreau să dea în cap pe strada", zice ea.
Înainte de povestea cu drogurile, Alexandru era un copil normal. Mergea la şcoală, avea note bune, îşi asculta părinţii. „Nu era strălucit la învăţătură, dar nici ultimul nu era", povesteşte Mariana, care scoate din geantă portofelul, unde are o poza mai veche cu Alexandru. Din fotografie zâmbeşte un tânăr cu ochii mari, albastri, buze cărnoase şi părul lung, pâna deasupra urechilor. „Aşa arăta fiul meu când era sănătos", spune ea.
Din cauza dependenţei de droguri, Alexandru nu a apucat să termine liceul şi nici nu a avut vreodată în viaţă o slujbă de lungă durată. „Ştie doar să conducă şi a lucrat câteva luni la o firma de taxi, unde tot noi i-am platit datoriile pe care le-a lăsat", spune femeia, care a ajuns la capătul răbdării, după toate necazurile prin care a trecut cu fiul său.
Faceţi cunoştinţă cu anturajul copilului
În România, 10% din tineri consumă droguri, mulţi fiind elevi de liceu. Majoritatea se droghează cu heroină (34%), canabis (31%), ecstasy (13%), iar, mai nou, şi cu plante etnobotanice. Asemeni Marianei sunt mulţi părinţi care nu sesizează din timp că adolescentul pe care îl cresc consumă droguri. „Pentru că nu vor să îşi dezamăgească