După ce în aprilie dobânzile interbancare au atins noi minime istorice, coborând sub 6% pentru toate maturităţile, la începutul lui mai, trendul s-a inversat, arată o analiză conso.ro.
Dobânzile s-au majorat cu peste 3 puncte procentuale într-un timp foarte scurt, ajungând la 7-8%.
Analiştii pun mişcarea pe seama situaţiei de pe pieţele externe, mai ales cea a Greciei.
Începutul lunii mai a marcat o inversare a trendului de scădere a ratelor Robor, acestea pierzând aproape 3 puncte procentuale pentru anumite maturităţi.
Dobânzile interbancare în lei s-au întors la valorile înregistrate în primele 2 luni ale anului, în ciuda reducerii dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale.
Pentru termene scurte, dobânzile interbancare au crescut chiar mai mult decât în cazul maturităţilor de 6 sau 12 luni.
Robor la 1 lună trece de 8,5%
Robor la 1 lună a ajuns la 8,54%, cu aproape 3 puncte procentuale mai mult decât la începutul lunii mai şi cu peste 5 puncte procentuale faţă de minimul înregistrat în aprilie.
O evoluţie asemănătoare a avut şi indicele pe 3 luni, care a depăşit cu peste 3 puncte procentuale minimul istoric atins în luna precedentă.
Pentru ambele maturităţi, indicii au avansat cu peste un punct procentual în numai o zi, în şedinţa din 7 mai, când s-au înregistrat valori mai mari de 7%.
Pentru termenele de 6 şi 12 luni, creşterile au fost mai puţin semnificative, de până la 2 puncte procentuale faţă de valoarea minimă din aprilie.
Tensiunile de pe pieţele externe se răsfrâng şi la noi
Situaţia din Grecia se pare că a favorizat în cea mai mare parte evoluţia de pe piaţa interbancară din România, punând presiune şi pe cursul de schimb.
"Pieţele externe au avut un şoc puternic zilele acestea, fapt ce a dus la creşterea neîncrederii şi a aversiuni