Reprezentanţii sindicatelor spun că dacă memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional va fi modificat în urma analizei din Consiliul Economic şi Social (CES), delegaţia FMI ar trebui să revină în România pentru un nou acord.
Potrivit liderilor de sindicat, întâlnirea de astăzi, de la Parlament, a fost mult mai dură comparativ cu cea de la Palatul Cotroceni, dar sunt mulţumiţi că au reuşit să convingă autorităţile să nu aprobe în Guvern memorandumul cu FMI înainte de obţinerea avizului de la CES.
Mai citeşte şi:
Băsescu: Orice poate fi renegociat
"Preşedintele a considerat că întâlnirea nu este instituţională şi că este obligatoriu avizul CES-ului. Este prima oară când avem în faţă un asemenea acord", a spus preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu.
Referindu-se la memorandumul cu FMI, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a subliniat la finalul discuţiilor că este prima oară când au acces la un astfel de document. El a punctat că obiectivul sindicatelor este să completeze documentul întrucât sunt zone întregi care au rămas neacoperite, cum ar fi combaterea evaziunii fiscale, tratament unitar în piaţa muncii şi inspecţia muncii.
Preşedintele BNS a precizat că până la sfârşitul săptămânii sindicatele vor lucra intens pentru a avea acces la cifre şi indicatori economici, astfel încât să îşi poată formula o poziţie corectă.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că "vineri, la ora 10.00 a fost convocat CES, care să reanalizeze scrisoarea şi să propună modificări".
Bogdan Hossu a subliniat că preşedintele Băsescu a cerut Executivului să nu valideze scrisoarea de acord cu FMI până când CES nu îşi va da acordul.