“Lucruri minunate s-ar putea întâmpla la Roșia Montana, suntem locuitorii aceleași planete, trebuie să avem grijă unii de alții, putem să fim uniți și împreună să facem ceva pentru copiii noștri. Trebuie să înțelegem cât de important este mediul în care trăim, omul nu poate exista fără el, iar aceste cuvinte exprimă credința mea profundă.”
Credința de mai sus îi aparține laureatei Oscar Vanessa Redgrave și a fost rostită la Cluj, în urmă cu patru ani, cu ocazia Galei de Închidere a Festivalului Internațional de Film ”Transilvania” (TIFF). Mai mult, cunoscuta actriță le-a dedicat premiul pentru întreaga activitate localnicilor din Roșia Montana care se opun proiectului canadian de exploatare cu cianuri al RMGC. De altfel, trofeul primit de Vanessa Redgrave se află la Roșia Montana, în casa unui sătean.
Astăzi am aflat că, la fel ca în urmă cu patru ani, RMGC se numără printre sponsorii TIFF. Culmea, că de această dată asocierea survine la foarte scurt timp după ce aproape 80% dintre reprezentanții cetățenilor în Parlamentul European (PE) au votat o rezoluție referitoare la interzicerea totală a exploatărilor miniere cu cianuri pe întreg continentul. ”Arta înseamnă creație, nu distrugere” a fost mesajul transmis în urmă cu patru ani organizatorilor TIFF. Nu l-au înțeles. Și astfel un eveniment care devenise un simbol pentru Cluj riscă să se transforme într-o simplă afacere. Și încă una controversată.
Pentru că sunt convins că la această ediție a TIFF se va vorbi mai mult despre Roșia Montană decât despre filme și momentele speciale ale festivalului. Într-un fel poate că e bine că RMGC reapare oficial pe afișele și materialele promoționale ale TIFF. Pentru că poate fi punctul de pornire al unei dezbateri cât se poate de aplicate despre rolul și sensul artei. Despre compromisurile pe care le face arta și ce mesaje mai poate să transmită după ce face a