În timp ce guvernul se angajează că nu mai autorizează 150de spitale şi taie 9.300 de paturi, primăriile vor parteneriate cu privaţii în spitale. Sursa: Adi Pîclișan
Numărul paturilor din spitale va fi redus cu aproape 10.000 până la jumătatea anului, cel puţin 150 de spitale ineficiente nu vor mai primi autorizaţie, iar coplata nu va mai implica atât de multe categorii exceptate, potrivit proiectului scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.
Pe de altă parte, autorităţile locale, care de la jumătatea acestui an vor prelua o bună parte din spitalele publice, se pregătesc să implice parteneri privaţi de pe piaţă pentru a le eficientiza.
Mai puţine categorii exceptate de la coplată
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri că aproximativ 7 la sută din paturile existente în spitale, adică circa 9.300, vor fi reduse până la jumătatea acestui an, iar datoriile vor fi achitate înainte ca unităţile medicale să fie preluate de autorităţile locale. „Se reduc, cu prioritate, paturile din secţiile care pot face servicii medicale în regim ambulator, ca de exemplu cele de dermatologie, oftalmologie, boli interne”, potrivit oficialilor MS.
Măsurile ce ar trebui luate în sănătate, potrivit scrisorii de intenţie către FMI, se anunţă însă mult mai drastice. Pentru a ajuta la îmbunătăţirea fluxului de venituri din sistemul de sănătate, guvernul se angajează să introducă coplata şi să reducă „drastic exceptările de la plata acestei taxe comparativ cu planul iniţial”, când pensionarii sau cei care trăiesc din ajutor social erau exceptaţi.
În plus, „nu vom mai reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 de spitale dintre cele mai ineficiente conform clasificării până la finele anului”, se arată în aceeaşi scrisoare.
Concesionări de spitale şi parteneriate public-privat
Cele mai mu